10 безплатни онлайн обучения за биолози и химици - част 1

24 Апр

 

Ако сте решили да започнете стаж или да намерите нова работа, то по време на изолацията се оказва доста трудно да го направите, но въпреки това има начини стоенето вкъщи да се оползотвори. Докато е забранено излизането навън, може да повишите квалификационните си умения online напълно безплатно. Подбрали сме 10 сайта с такъв тип полезни обучения, от които може да получите и съвсем реални сертификати, с които да обогатите CV-то и професионалният си профил в LinkedIn. Това са първите 5 от 10-те безплатни сайта с онлайн обучения, подходящи за биолози и химици:

1.DuoLingo 

thought-catalog-505eectW54k-unsplash.jpg

 

Тъй като обученията са на английски език, първата платформа, която подбрахме е DuoLingo - може да си изтеглите и app-чето и по няколко минути на ден да си опреснявате езика. А защо не и да научите някой нов. За някои фирмите вече “да борави с английски език свободно” се подразбира и много често търсят хора с немски, френски, италиански и испански. За физичните науки - много често руският език пък е по-разпространен.

2. Khan Academy

alexis-brown-omeaHbEFlN4-unsplash.jpg

 

Може би една от най-често срещаните платформи за безплатно обучение е Khan Academy - в нея може да намерите сума малки лекции, не само в нашата сфера, но и в други такива. Имат представителство в България и до преди няколко месеца набираха доброволци, които да превеждат материали.

3. COURSERA

amplitude-magazin-srXbJ1TAdhI-unsplash.jpg

 

COURSERA представлява образователен сайт, който предлага на едно място безплатни курсове от различни университети на едно място. Срещаме вече няколко молекулярни биоложки, вписали обучения от тази платформа в CV-то си.

4. Zooniverse

s-n-pattenden-QkZKRx9ikWI-unsplash.jpg

 

За зоолозите, както подсказва името на платформата, а и не само за тях,  Zooniverse предоставя възможност да се запознаете с разнообразни изследвания свързани с природните науки.

5. Scitable

 

Платформата Scitable може да се разглежда като научна библиотека и своеобразен образователен инструмент със свободен достъп. Интересното при него е, че момента с нарастването на интереса към науката, сайта се концентрира върху изучаване на живите организми, тяхната еволюция и генетиката.

Очаквайте скоро следващата ни статия с останалите 5 сайта с безплатни онлайн обучения за биолози и химици подбрани от Центъра за кариерно ориентиране ScienceUp.