Интервю за работа – пълна подготовка

23 Апр

 

Всеки иска да се представи отлично, когато кандидатства за работа. Затова интервюто е втората необходима стъпка, за да направиш добро впечатление на своя бъдещ работодател. Но доброто представяне се оказва не лека задача, поради което е необходима предварителна подготовка. Ето няколко съвета как да бъдеш отличаващ се от останалите кандидати.

Проучи бъдещия си работодател

 

job-4131482_1920.jpg

Когато си уговориш среща за интервю с даден работодател, означава че си с една трета по-близо до мечтаната работа. Но усилията, които трябва да положиш за получаване на работната позиция, не свършват дотук. За целта преди да отидеш на интервюто проучи точната дейност на компанията. А ако имаш възможност, разбери с какво се занимава и интервюиращия (често в официалните сайтове компаниите представят своите служители). Бъди запознат какви са изискванията към работната позиция, за която кандидатстваш, и в разговора наблегни на тези, които точно отговарят на твоите умения.

Подходящ външен вид за интервюто

 

photo-1522232690868-ff295a43444c.jpg

Но преди да стигнеш до интервюто е добре да си в чист и спретнат вид. Облеклото трябва да е съобразено с вида работа, за която кандидатстваш. Ако дрескода е официален, не може да се появиш с дънки и кецове пред интервюиращия, но ако не се изисква строго-официално облекло, може да бъдеш с панталон или по-класически дънки (без модерни дупки, ресни, пайети и т.н.), едноцветна блуза и задължително чисти обувки. За дамите, които предпочитат да се явят с пола или рокля - задължително трябва да бъдат под коляното. Недей да прекаляваш със слагането на аксесоари (гривни, пръстени, обеци) или силен грим - лек молив за очи, спирала и гланц за устни са напълно достатъчни.

Самото интервю

 

photo-1454329001438-1752daa90420.jpg

Бъди на мястото с около 10 минути по-рано. Това ще направи добро впечатление. Опитай се да запомниш името на интервюиращия и го поздрави уверено. Ръкостискането е важно - не твърде силно, но не и с върха на пръстите. Постарай се да си спокоен и да отговаряш точно и ясно на въпросите, които ти задават. Ако случайно не можеш да отговориш на някой от тях, винаги може да импровизираш. По този начин ще покажеш, че си гъвкав и успяваш да се справиш и в трудна ситуация. Също, ако имаш въпроси относно компанията или позицията, можеш да ги зададеш, но не трябва да бъдат такива, които могат лесно да бъдат намерени (напр. попитай от колко души се състои колектива, позитивни хора ли са). Не забравяй да се държиш дружелюбно и да бъдеш усмихнат.

Всичко зависи от теб, какви цели и амбиции имаш и от това как ще се подготвиш за мечтаната работа.

Ако имаш нужда от помощ за изготвяне на автобиография или за подготовката за интервю, можеш да се обърнеш към нас във всеки един момент. Не пропускай възможността да кандидатстваш за желаната позиция!

 

Екипът на 

Център за кариерно 

ориентиране ScienceUp