Интервюто е като любовна среща

08 Юни

 

Интервюто за работа не е като изпита -  преподавателят пита и ти отговаряш. Не. То е по-скоро като любовна среща - разговаряте, опознавате се и трябва да прецените дали има привличане. По тази аналогия, Кариерният ни център май се явява tinder, но няма да задълбавам в нея. Какво трябва да направиш преди това?

Трябва да проучиш фирмата

 

Както столкваш някой симпатяга/сладурана по не-creepy начин преди първа среща, и тук трябва да google-неш компанията. Налага се да я проучиш.

 

  • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАПРАВИ:

Отвори секция “За нас” в представителния сайт - проучи дейността, историята й, и помисли перспективна ли е за теб.

 

  • МОЖЕ ДА НАПРАВИШ:

Aко си малко по-параноичен, провери отзивите за нея по форуми и в сайта bgrabotodatel.com; но с уговорката, че ще си скептичен към коментарите, защото има всякакви случаи и може да попаднеш на кофти коментар от конкурент.

 

  • НЕ ПРАВИ:

Не отваряй профила на всеки от служителите й в LinkedIn - ще получат нотифкация по имейл, че си разглеждал.

Трябва да проучиш пазара

 

Както при връзките, и тук трябва да си наясно какво е нормално, какво не е и какво ще получиш в замяна на коректното отношение, което влагаш. И много важно - да не се примириш с по-малко от това, което заслужаваш.

 

  • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАПРАВИ:

Провери какви са заплатите в аналогични компании и позиции, за човек с опит и образование като твоите. Най-добре потърси и попитай приятел, който да те ориентира. В България сме, всеки знае всичко. Може да питаш и нас без това да те обвързва по какъвто и да е начин.

 

  • МОЖЕ ДА НАПРАВИШ:

Може да провериш в сайтове за средната заплата по сектори, но имай предвид и как се отчитат месечните доходи на работниците в немалка част от компаниите - нисък доход за ниски осигуровки + плик с пари. Те също са част от статистиката. За това аз съм скептична към такъв тип сайтове, за което самият сайт не е виновен.

 

  • НЕ ПРАВИ:

Не подценявай труда си - това е една от трите основни грешки на работното място.

Трябва да покажеш на какво си способен

 

 

Както и при първа среща - трябва да “пофлиртуваш” с работодателя, да разкажеш за себе си по атрактивен начин, без да се перчиш. Да поговорите на какво си готов, ако работата ти харесва и ти е интересна.

 

  • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАПРАВИ:

Ако имаш възможност, покажи проактивност. Това означава да демонстрираш приспособимост. Може да се окажеш в работна среда и на интервюто да са ти подготвили изпитание - запази хладнокръвие и импровизирай смело. Занаят се учи, адекватност не.

 

  • МОЖЕ ДА НАПРАВИШ:

Някои биха се изкефили да им покажеш познания, да се покажеш малко повече, но внимавай да не прекалиш, да не изглеждаш като зубър. Това може да засегне егото на работодателя. Ако усетиш такова нещо, направи се на скромен.

 

  • НЕ ПРАВИ:

Не флиртувай наистина с работодателя!