Как да напиша добро CV?

03 Май

 

Една от първите стъпки при кандидатстването за работа е написването и изпращането на CV/резюме/автобиография. Това би трябвало да е доста лесно, нали? Все пак... пишеш за себе си. Колко да е трудно? Въпреки това за много хора това е един огромен препъникамък.

Ето отговори на някои от най-често задаваните въпроси и как да предотвратим често допускани грешки при създаването на автобиография.

Какъв формат да избера?

pexels-photo-590016.jpg

Със сигурност всички са запознати със стандартния Europass формат. Но той ли е най-подходящият избор?

Нека първо да уточним нещо изключително важно. Написването на CV не е като правене на профил в Tinder. Слагаш снимка, написваш няколко думи за себе си и чакаш някой да се влюби в теб. Изпращането на автобиография е по-скоро като да поканиш на среща конкретно момиче, което харесваш. Какво означава това? Означава, че първата ти работа, когато кандидатстваш за дадена позиция, е да проучиш компанията и конкретната позиция. Прочети обявата. Прочети я няколко пъти. Възможно е компанията да изисква конкретен формат на CV, с който трябва да се съобразиш.

Ако няма такъв, това означава ти сам да избереш формата. Може да бъде по-графичен, с графики и икони. Може да бъде стандартен Харвард формат. И двата варианта могат да бъдат адекватни, стига да знаеш какво да включиш. Няколко основни неща:

  • НЕ слагай стена от текст;

  • Където е възможно, включвай bullet points;

  • Раздели информацията на части, които да бъдат ясно разграничими;

  • Съкрати информацията. Автобиографията ти не трябва да бъде повече от една, максимум две страници.

Защо форматът е важен?

Хората, които ще четат CV-то ти, ще получат поне няколко десетки такива. Никой няма да си играе да чете цялата ти автобиография подробно. Трябва да можеш да я синтезираш и подредиш по такъв начин, че да е необходим само един поглед, за да разбереш къде да намериш конкретната информация – контакти, езици, образование, опит, други умения. Не се притеснявай да използваш по-голям или болднат шрифт за заглавия и важна информация.

В интернет има множество темплейти за CV-та, които можеш да изтеглиш безплатно и да попълниш със своята информация. По-графичните, макар да изглеждат добре, не винаги са подходящи, когато кандидатстваш за работа като лаборант или управител по контрол на качеството например. Но това не означава, че автобиографията ти задължително трябва да изглежда скучно и в нея да няма абсолютно никакъв цвят!

Това е твоята автобиография и тя трябва да каже на потенциалния работодател:

  • Кой си ти като личност?

  • С какво изпъкваш пред останалите кандидати?

  • Ще се впишеш ли в компанията?

  • Какво те прави подходящ за тази позиция?

Когато избираш формата на своето CV, трябва да помислиш за всички тези неща. Имай ги предвид и когато четеш следващата част на статията, където ще поговорим малко повече за самото съдържание на автобиографията. Ако имате въпроси свободно може да ги зададете на сайта ни ScienceUp, бизнес профилът ни в LinkedIn или на Facebook страницата ни на @scimeup.

 

Поздрави,

Екипът на ScienceUp

Свързани статии:

Интервю за работа – пълна подготовка

Стажът подходящ ли е за теб?