Част 3: Обобщение и топ съвети за това как да напиша наистина добро CV?

01 Юли

Вече сме на финалната права! Обсъдихме формата на CV-тo, както и неговите основни компоненти.Нека да обобщим всичко, което научихме до тук, и да завършим с няколко последни топ съвета.

Докато преглеждаш обявата, можеш да си направиш някои бележки относно изискванията към съответната работа. Основната задача на твоето CV ще бъде да покажеш, че ти притежаваш именно тези качества. Защо да гадаеш какво работодателят иска от теб, като то е написано в обявата?

Друго нещо, което много може да ти помогне, е да потърсиш сайта на компанията. Проучи какви са техните ценности. Нещата, които те приоритизират, ще ти подскажат какви качества биха искали да притежават техните служители.

7 основни правила за CV

1. Бъди честен.

Никога, никога, ама никога не лъжи в CV-то си. Ако работодателят ти те хване в лъжа, ще бъде много по-лошо, отколкото ако нямаш дадено умение.

2. Спазвай всички граматични, правописни и пунктуационни правила.

Това, мисля, се подразбира. Ако не се чувстваш сигурен в собствените си умения, помоли някой познат, на когото имаш доверие, да прегледа CV-то ти и да нанесе необходимите корекции. Между другото, кавичките в българския език са „тези“. If writing in English, use “these” or ‘these’.

3. Колкото повече, толкова повече? Не съвсем.

Много хора си мислят, че колкото повече неща включат, толкова по-стойностни и кадърни ще изглеждат. Само че, както написах и в първата част на статията, човекът, който ще преглежда автобиографията ти, ще получи десетки, ако не стотици CV-та. Ако твоето е пълно с ненужна информация, той просто няма да си играе да го чете. Не се саботирай по този начин. Нека го кажа за петнадесети път – прочети обявата! Включи само това, което е свързано с позицията, за която кандидатстваш. Ако искаш да си лаборант, за работодателят ти няма да е особено важно, че преди пет години си бил сервитьор в кварталното заведение. Разбира се, всяка една работна позиция развива някакви умения. Тях вече може да включиш в съответния компонент на CV-то.

4. Бъди up-to-date.

Опитай се уменията, постиженията, опита ти и т.н. да са максимално скорошни. Разбира се, на всеки се случва известно време да не може да си намери работа или просто да няма особено много събития в живота си. Въпреки това, не би изглеждало добре, ако последното нещо, което си направил, е завършването на университет преди 3 години. Дори за това време да не си успял да намериш работна позиция или стаж в сферата, в която искаш да се развиваш, постарай се през това време да натрупаш други умения, които биха могли да са ти от полза (например технически умения, нови езици и т.н.).

5. Не копирай?

Това го поставям под въпрос. Някои компании използват софтуер за подбор на кандидати, който търси конкретни ключови думи в CV-то. Обикновено това са неща, които са включени в обявата. От друга страна, ако автобиографията ти се чете от човек, а ти си копирал буквално, е доста очевидно, ако си разчитал само на това. Затова бъди прилежен и внимателен в изготвянето на автобиографията. Опитай се да включиш такива ключови думи, но се постарай всички компоненти от CV-то ти да показват стойността ти като кандидат.

6. Кои компоненти са най-важни?

Разбира се, най-много място трябва да се отдели на опита, образованието, техническите и лабораторни умения, публикациите и конференциите/постерните сесии (ако е валидно). На второ място, но също важни, са езиците и т.нар. soft skills. На последно място може да включиш своите интереси и доброволчество (освен ако социалната ангажираност не е нещо, което много се цени от компанията). Ако прецениш, можеш да включиш и кратък абзац-описание, за да споделиш малко повече за себе си като ценности, страст и т.н.

7. Бъди себе си.

До сега говорих за това, как да се харесаш на компанията. Но не забравяй, че ти също трябва да харесаш екипа, с когото ще работиш. Не винаги имаме особено голям избор, но постарай се да кандидатстваш за компании, за които наистина би искал да работиш. Разбира се, заплащането е важно, но ако можеш да намериш хора, които споделят твоите ценности, животът ти ще бъде много по-лек и приятен.

3-2.png

Но аз нямам никакъв опит!

Не се притеснявай. Всеки е започнал от някъде и обикновено това „някъде“ е същото място, на което се намираш ти – с никакъв опит. Това не означава, че си безполезен и конкурентно неспособен кандидат и твоят бъдещ работодател знае това. Наблегни на уменията си. Ако можеш, потърси стажове, практики, уъркшопи, конференции. Ако успееш да покажеш, че имаш интерес в сферата, че си готов да положиш усилие, да научиш нови умения, това е напълно достатъчно. Разбира се, не всички биха те наели, но това важи дори за хора, които имат многогодишен опит. Най-важното е да не се отчайваш, да продължаваш да се развиваш и да опитваш.

Трябва ли всеки път да пиша ново CV?

И да, и не. Всеки път, когато кандидатстваш за работа, трябва да се увериш, че CV-то ти е максимално подходящо за съответната позиция. Отново ще се върна към това, което казах и в първата част на статията - CV-то е любовно писмо към конкретно момиче (компания), което се опитваш да спечелиш, а не generic профил в tinder. Но ако трябва всеки път да започваш от начало, това е просто твърде времеемко и неефективно. Затова можеш да си направиш общ темплейт за CV, който да включва всичките ти умения и опит. Когато кандидатстваш, просто копираш файла, редактираш го и готово! Добре е от време на време да се връщаш към CV-то си, за да допълниш нови умения и опит, които си придобил. Това ще улесни работата ти, когато ти се наложи отново да кандидатстваш за дадена позиция.

След като вече знаеш основните неща, които трябва да включиш в своето CV, е време да го напишеш! Ако имаш някакви въпроси, винаги можеш да се обърнеш към нас. А ако вече си готов да потърсиш своята мечтана позиция или стаж, ние можем да ти помогнем! Разкажи ни какво търсиш и ни изпрати готовото си CV чрез сайта или на имейл scimeup@gmail.com. Когато имаме подходяща позиция, ние ще се свържем с теб!