Стажът подходящ ли е за теб?

29 Апр

 

Ако нямаш време да работиш на пълен работен ден, но искаш да придобиеш важни практически умения и трудов опит, стажът е точно за теб. Той ще ти помогне в бъдеще, да откриеш желаната професия и да докажеш, че си намерил време да придобиеш опит редом с обучението в университета.

Платен и неплатен стаж

 

Според това, дали работодателят предлага заплащане, има два вида стаж – платен и неплатен. Независимо от това кой вид ще избереш, няма да съжаляваш, защото ще получиш ценни знания и реален опит в работна среда. Ще се сблъскаш с динамичния работен процес и ще усъвършенстваш комуникативните си умения в новия екип. Ще излезеш извън границите си на комфорт. Ще разбереш какво означава да бъдеш част от корпоративна структура, малка фирма или лаборатория. И най-важното е, че ще опознаеш самия себе си и ще разбереш какъв тип дейност би ти харесала в дългосрочен план.

Колко време продължава стажа?

 

В зависимост от работодателя, стажът може да трае от един до няколко месеца или в някои случаи само един ден. Може да бъде летен стаж или да се проведе по време на учебната година. Всичко това зависи от заетостта ти в университета и дали можеш да отделиш допълнително време за извънучебни занимания и обучение. Университетът е приоритет, работодателят трябва да го има предвид и да се съобрази. 

Кога можеш да започнеш стаж? 

 

Добре е да започнеш стаж възможно най-скоро. Въпреки това някои работодатели имат изисквания като например да си завършил поне първи или втори курс. Това е така, защото работодателите са запознати с учебния план на студентите в Биологически факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и знаят, че минимални познания за дейност в лаборатория започват да се усвояват от края на втори курс.

Къде може да намериш стаж?

 

Достатъчно е да ни потърсиш и ние ще намерим подходящата за теб стажантска програма. Ще обсъдим:

  • В кои области са интересите ти,

  • Какви са познанията ти,

  • Каква работна среда искаш да опознаеш,

  • Какъв е досегашният ти опит.

  • Ще ти помогнем да подготвиш своята автобиография и мотивационно писмо, за да се отличиш от останалите кандидати.

Недей да чакаш и се включи!