Уволнение - проблемът не е в теб

6 Авг

 

Понякога си супер ентусиазиран на новото място, заплататa е приемлива, всички изглеждат абсолютно ок и като цяло съумяваш да си вършиш всичко както трябва, но в края на изпитателния срок ти казват, че са преценили, че не си подходящ за позицията и те освобождават. Всичко това ти изглежда като гръм от ясно небе и се чудиш къде си сбъркал. Спокойно, истината е, че има няколко съвсем стандартни причини и трябва да спреш да се самообвиняваш, защото проблемът не е в теб.

1. Фирма измекяр

marten-bjork-6dW3xyQvcYE-unsplash.jpg

За съжаление се случва не толкова рядко да попаднеш на “Фирма измекяр”. Какво имам предвид? Компанията пуска позиция, наема хора, договора е със стандартния 6-месечен изпитателен срок, който е със значително по-ниска заплата и точно преди края му, се освобождава служителя и пак се търси нов. Това може да се случи при относително леки работни позиции, където текучеството е голямо. Ако усетиш, че си попаднал на такова място - спокойно, поне сега имаш 6 месеца стаж за CV-то си.

2. Колективът те отхвърля

reza-rostampisheh--hcCm0kIaSg-unsplash.jpg

Наскоро консултирах една дама на ръководна позиция в дилемата й дали да уволни своя служителка. Служителката си разбира от работата, носи пари на компанията и е един от най-старите кадри във фирмата. Проблемът е, че колегите й съвсем открито са се оплакали, че не се разбират с нея и дори са склонни да напуснат.

 

Моята препоръка беше да я освободят. Може да звучи крайно, но това е случай, в който средата те отхвърля и няма какво да направиш. Има такива ситуации. Не може всеки да те хареса и макар да си много добър в работата си, ако не се сработите с колектива, става мъчение и за двете страни. Това понякога ескалира и може да навреди на дейността на фирмата. Няма виновни - това са характери и понякога отсрещният предизвиква най-лошото от теб.

 

3. Ако те приемат за конкуренция

philip-martin-hIRlUFs5LH0-unsplash.jpg

Колкото и странно да звучи, една от мениджърските стратегии за контрол на екипа е да ги държи под напрежение и да ги “скарва” едни с други. Освен контрола, не подценявай факта, че това е и начин тази позиция да стои стабилна. Казвайки “мениджърска”, не винаги става дума за това какво пише на визитката. Твърде често това е наложилият се лидер на екипа, който вижда заплаха в теб и “мъти водата”.

 

Ако усетиш такова нещо, първо се замисли искаш ли да си част от този екип наистина. Ако отговорът е “Да”, то единственото, което можеш да направиш, е да приложиш директния подход. Този тип хора се страхуват от открития подход, защото тяхната сила е в това да изменят недоизказаното, както им е угодно. Това за теб включва - обсъждане на всеки твой проблем директно с другото действащо лице, никакво, ама НИКАКВО анализиране с другите колежки зад гърба на трета и най-важното - прави го хладнокръвно и без излишни емоции. Ти си там да работиш.